2014–2015 sezonas

„Nekenčiu šitos valstybės... Nenoriu nieko bendro su ja turėti... Ji taip dažnai demonstravo visišką charakterio neturėjimą, kad prarado garbę... Ši valstybė yra be charakterio ir be gėdos, nors ji niekada to nesigėdijo“ – taip apie gimtąją Austriją rašė Thomas Bernhardas savo paskutiniame romane „Ištrynimas“. Šiandien, kai pasaulyje naują karą kursto brutali imperinė jėga, šie rašytojo žodžiai apeliuoja ne vien į civilizuoto pasaulio vadovus, bet ir į kiekvieną mąstantį žmogų. Ar turiu charakterį? Ką renkuosi – gerbūvį ar garbę? Kaip išreiškiu savo poziciją? Esamasis laikas meta iššūkį teatrui, kaip jautriausiam meniniam supančios tikrovės barometrui. Ar teatras pasirengęs jį priimti? Ir išsaugoti nepriklausomą požiūrį, neužsiimti jokio plauko propaganda.      

Jubiliejiniame 75-ajame LNDT sezone kartu su iškiliomis šiuolaikinio teatro asmenybėmis kelsime klausimus apie pasaulį kuriame gyvename. Sieksime tai daryti intriguojančiai, kūrybingai ir įsimintinai.

Pirmą kartą po vieno teatro stogu susitiks dvi legendos – režisieriai Eimuntas Nekrošius ir Krystianas Lupa. Nekrošius sugrįžta į valstybinį teatrą po daugiau kaip dviejų dešimtmečių pertraukos. Lenkų teatro patriarcho Lupos vardas yra skambiausias iš visų Lietuvos teatre dirbusių užsienio menininkų.

Eimuntas Nekrošius stato Aleksandro Puškino dramą „Borisas Godunovas“. Režisierius ryžosi šiam darbui kaip iššūkiui. Anot Nekrošiaus, „Boriso Godunovo“ perkėlimas į sceną šiandien reikalauja pilietinės menininko pozicijos. Spektaklio darbinis pavadinimas – „BG“. Vietoj istorinės asmenybės vardo – anoniminė raidžių kombinacija. Grėsmingas ženklas, slepiantis tuštumą. Valdovo, žmogaus, valstybės. Kai melas tampa valstybės politika, o „liaudis tyli“, ar tai neprimena naujosios imperijos kaukės, už kurios vietoj veido – šiurpi tuštuma? Spektaklio kūrimas vyks etapais. Šių metų lapkričio mėnesį bus parodytas jo eskizas, o premjera numatoma teatro sezono uždarymui 2015 m. gegužės pabaigoje.

Krystianas Lupa lietuvių publikai pristatys savo mylimiausio autoriaus Thomaso Bernhardo paskutinį kūrinį „Didvyrių aikštė“ – kūrybinį ir pilietinį rašytojo testamentą. 1988 metais parašytą pjesę įkvėpė du jubiliejai – Austrijos kultūros pasididžiavimo nacionalinio teatro Burgtheater šimtmetis ir gėdingų Hitlerio sutiktuvių Vienos pagrindinėje aikštėje Heldenplatz penkiasdešimtmetis. „Didvyrių aikštėje“ Bernhardas su įniršiu atveria tamsiąsias savo tautos istorijos puses ir rodo jas ignoruojančios visuomenės pasmerktumą. Ką reiškia „Didvyrių aikštė“ mūsų istorijai ir visuomenės savimonei? Į šį klausimą Krystianas Lupa ieškos atsakymų kartu su rinktiniu lietuvių aktorių ansambliu. Į „Didvyrių aikštės“ premjerą kviesime 2015 m. kovo pabaigoje.

2015-ųjų sausį įvyks Oskaro Koršunovo spektaklio pagal XX a. pradžios rusų avangadistų rašytojų „oberiutų“ kūrybą premjera. Spektaklį kuriame kartu su „OKT-Vilniaus miesto teatru“. Būtent nuo „oberiutų“ prieš daugiau kaip du dešimtmečius  Koršunovas pradėjo savo kūrybinę karjerą anuometiniame Akademiniame dramos teatre lemtingomis kovų už Lietuvos Nepriklausomybę dienomis. Šiandien režisierius jaučia poreikį sugrįžti prie tos pačios literatūrinės medžiagos tam, kad išreikštų savo požiūrį į esamąjį laiką ir pasikeitusį pasaulį.   

Naujame sezone numatomos ir mažesnės premjeros. Naują jaunos dramaturgės Teklės Kavtaradzės pjesę „Keletas pokalbių apie (Kristų)“ režisuoja debiutuojantis režisierius Tadas Montrimas. Režisierė ir aktorė Birutė Mar kuria autentiškais liudijimais paremtą spektaklį apie lietuvių pokario tremtį „Ledo žmonės“, o aktorė Dalia Michelevičiūtė žada naujai pažvelgti į lenkų poetės Wisławos Szymborskos  kūrybą spektaklyje „Moters portretas“. Šiųmečių „Naujosios dramos dienų“ programoje pjesių skaitymus ir būsimų spektaklių eskizus pristatys režisieriai Gintaras Varnas, Yana Ross jauna estų režisierė Marita Sirgmets kartu su lietuvių scenografe Simona Biekšaite. Vyks susitikimai su Lietuvos ir Ukrainos, Vokietijos teatro kūrėjais, edukaciniai seminarai. Šiais darbais ir renginiais toliau ieškosime būdų kalbėti apie mus supančio gyveno reiškinius, skatindami režisierius, dramaturgus ir aktorius įpūsti ugnies į šiandieninį lietuvių teatrą.

LNDT 75-ečiui rengiame ciklą susitikimų su pagrindiniais pastarųjų dešimtmečių šio teatro režisieriais – kalbėsimės apie teatro praeitį ir dabartį, apie esamąjį laiką ir kūrėjo poziciją šiais neramiais laikais.

 

Linkiu teatro darbuotojams ir žiūrovams kūrybingo ir įsimintino 75-ojo sezono!

 

Audronis Liuga

Teatro meno vadovas