2015–2016 sezonas

Jei teatro veidas yra jo repertuaras, tai Lietuvos nacionalinis dramos teatras turi savo veidą. Pastaruosius keletą metų sutelkę jėgas į repertuaro atnaujinimą, šiandien kviečiame žiūrovus į geriausių Lietuvos ir užsienio režisierių spektaklius. Džiaugiamės galėdami savo scenoje pristatyti prestižinės Europos „Naujosios teatro realybės“ premijos laureatų Oskaro Koršunovo, Eimunto Nekrošiaus, Krystiano Lupos, Árpádo Schillingo kūrybą. Jų naujausi spektakliai ne tik atstovauja skirtingoms šiuolaikinio teatro tendencijoms. Jie išreiškia kultūrą kuriančių žmonių pilietines nuostatas neramiame mūsų dienų pasaulyje. Jo nuojautos bus jaučiamos ir naujojo 76-ojo sezono premjerose.

Pagrindinė sezono intriga – spektaklis „Karo menas“. Jo režisierius vengras Árpádas Schillingas – vienas iš Europos naujosios teatro kartos lyderių, vadovaujantis teatro grupei „Krétakör“, su savo spektakliais apkeliavusiai pasaulį ir garsinusiai Vengrijos teatrą. Pastaruoju metu „Krétakör“ savo meniniais projektais bei akcijomis atvirai oponuoja dabartinei Vengrijos politinei valdžiai ir už tai neteko valstybės paramos. Todėl Schillingas dažniau dirba įvairiuose Europos teatruose negu namie. Prieš metus su Árpádu pradėjom kalbėtis apie darbą Lietuvoje. Karo Ukrainoje ir jo grėsmių Baltijos šalims fone gimė mintis kurti spektaklį apie tai, kaip karo nuojautos keičia mus pačius. Kaip grėsmės akivaizdoje suprantame savo tapatybę, pozicijas, pasirinkimus? Ir kaip galime suvokti karą jo neišgyvenę? Atsakymų į šiuos klausimus ieško spalvinga kūrybinė spektaklio „Karo meno“ komanda. Schillingas kartu su dramaturgu Marium Ivaškevičium provokuoja aktorius, skirtingas lietuvių teatro asmenybes, tapti ne vien bendrakūrėjais, bet ir laisvai mąstančiais piliečiais. Pirmieji žingsniai intriguoja ir žada originalų rezultatą, jį pristatysime sezono pradžioje.

Nobelio premijos laureatas rašytojas Johnas Maxwellas Coetzze teigia, kad „šiuolaikinė valstybė moralę, religiją ir teisę ideologiškai pritaiko savo egzistavimui. Todėl išlikimo dėlei ji gali paminti moralę, religiją, teisę arba viską iš karto.“ Coetzze provokuojančiai klausia: ar šiuolaikiniame pasaulyje skirtingos politinės ideologijos nesuartėja, kai valstybės interesai darosi svarbesni už individo likimą?  Apie žmogaus ir valstybės konfrontaciją pradėta kalbėti demokratijos lopšyje – antikinėje Graikijoje. Vienas pavyzdžių – mitologinis Tebų ciklas, kurio siužetai panaudoti Aischilo, Sofoklio, Euripido dramose. Teatro „Deutsches Theater Berlin“ dramaturgui Johnui von Düffeliui kilo mintis jas sujungti į vieną pjesę „Oidipo miestas“. Vokietijoje atgarsio sulaukusioje pjesėje vaizduojama, kaip politiniai valdovų-tėvų interesai nulemia tragiškus jų vaikų likimus. Spektaklį pagal „Oidipo miestą“ LNDT antroje sezono pusėje kurs režisierius Gintaras Varnas.

Džiaugiamės, kad debiutuojantys talentingi režisieriai, LMTA bakalaurantai Kamilė Gudmonaitė ir Povilas Makauskas pirmuosius savarankiškus žingsnius žengia LNDT scenoje. Pernai rodėme jų studentiškus darbus „Yolo“ ir „Sapnas“, o 2016-ųjų pavasarį pristatysime abiejų diplominius spektaklius. Kas nutinka pagrindiniam Shakespeare‘o „Audros“ personažui Prosperui, kai jis sulaužo savo burtų lazdelę? Kitaip sakant, kai kūrėjas išsižada kūrybos ir lieka vienas. Šį klausimą K. Gudmonaitė kels originaliai jungdama Shakespeare‘o ir Becketto tekstus. Kitąmet bus minimos liūdnos metinės nuo 1986-aisiais pasaulį sukrėtusios Černobylio katastrofos. Jos likvidatorių trauminės patirtys taps P. Makausko spektaklio „Biorobotas“ dramaturgijos pagrindu. Jungdamas autentišką dokumentinę medžiagą su moksliniais katastrofos pasekmių žmogui ir gamtai tyrimais, jaunasis režisierius kurs spektaklį-tyrimą apie kitokį karą, kurio grėsmės taip pat tapo kasdienybe.     

Teatro veidas yra ir jo spektaklių aktorių veidai. Šiandien tai – skirtingų kartų Lietuvos teatro asmenybės. Su jomis leidžiamės į kūrybinius nuotykius, rizikuojame ir siekiame kurti gyvą, įvairų, abejingų nepaliekantį teatrą. Aktorių vaidmenys LNDT spektakliuose atstovauja skirtingoms ne vien Lietuvos teatro mokykloms ir meniniams pasauliams, formuojantiems šiandieninio Lietuvos nacionalinio dramos teatro veidą. Kviečiame žiūrovus jį atrasti ir pažinti.

 

Audronis Liuga

Teatro meno vadovas