Holistinis teatro tvarumo tyrimas, dalyvauja ir LNDT

Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) kartu su dar 13 kitų įtakingiausių užsienio teatrų vykdo bendrą projektą STAGES, siekiant sukurti tvaresnio teatro metodiką. STAGES – Tvaraus teatro aljansas žaliai aplinkos kaitai skatinti (angl. Sustainable Theatre Alliance for a Green Environmental Shift) šiandien pristato transformuojančią priemonę „Doughnut Workshop“. Naujoji priemonė apjungia socialinius ir aplinkosaugos veiksnius ir sutelkia teatro darbuotojus dirbti kartu siekiant tvarių permainų.

Šią novatorišką priemonę, įgyvendindami meninį projektą „Tvarus teatras?“, parengtą kartu su britų teatro režisiere Katie Mitchell ir prancūzų choreografu Jerôme‘u Belu, sukūrė Vidy teatras (Théâtre Vidy-Lausanne) ir Lozanos universiteto Darnaus vystymosi kompetencijų centras. Jie siūlo gilų ir dalyvavimą užtikrinantį požiūrį į tvarių teatrų kūrimą ir valdymą.

Visi projekte dalyvaujantys teatrai vykdo savianalizę, kur tiria, kiek veikloje vadovaujamasi tvariais metodais ir ką būtų galima patobulinti. Tokią savianalizę pirmasis Lietuvoje vykdo ir Lietuvos nacionalinis dramos teatras.

STAGES dirbtuves įkvėpė novatoriška ekonomistės Kate Raworth „Doughnut Economics“ koncepcija, jose daugiausia dėmesio skiriama tiek aplinkosauginiams, tiek socialiniams tvarumo aspektams.

Per 10–12 sesijų, kurios vyksta kelis mėnesius, teatro darbuotojai iš visų skyrių kviečiami savarankiškai išanalizuoti dabartinę savo organizacijos veiklą įvairiais aspektais – nuo  aplinkos biologinės įvairovės ir atliekų tvarkymo politikos iki darbuotojų gerovės ir numatyti optimaliausius veiksmus šioms problemoms spręsti.

Nemokama prieiga

Sutikus su atitinkamomis taisyklėmis ir sąlygomis, bet kuris teatras visame pasaulyje gali naudotis STAGES „Doughnut Workshop“, kurią sudaro:

- dokumentai su moksliniu turiniu apie ekologiją;

- darbotvarkė, apžvalga ir visa medžiaga, kurią galima naudoti kiekviename dirbtuvių užsiėmime;

- informacija apie STAGES komandą, kur galima dalytis proceso rezultatais ir atsiliepimais, kaip jį patobulinti.

Taip pat pridedamos vaizdo nuorodos į STAGES projekto gaires ir vaizdo įrašus, kuriais projekto dalyviai vadovaujasi per STAGES kūrybines dirbtuves.

Pokyčių skatinimas visame pasaulyje

„Doughnut Workshop“ buvo išbandytas ir sukurtas vykdant STAGES projektą. Dvylika teatrų partnerių Europoje ir Azijoje jau įgyvendino šį metodą ir pasiekė įkvepiančių rezultatų, rodančių teigiamų pokyčių potencialą.

Tarp jų – bendradarbiavimas su vietos transporto įmonėmis, siekiant užtikrinti teatro darbuotojams ir žiūrovams nuolaidas viešojo transporto bilietams, įsipareigojimai keisti šildymo sistemas ir įrengti bičių avilius ant teatro stogų, siekiant palaikyti biologinę įvairovę, ir net išradingos gerovės iniciatyvos, pavyzdžiui, firminis teatro alus ir reguliarūs galvos masažai darbuotojams.

Kalbėdamas apie STAGES „Doughnut Workshop“, Lježo teatro (Theatre de Liège), pagrindinio STAGES projekto partnerio, meno vadovas ir generalinis direktorius Serge Rangoni sakė: „Pasaulyje, kuriame tvarumas dar niekada nebuvo toks svarbus, STAGES „Doughnut Workshop“ yra įkvepiantis būdas teatrams suburti savo komandą ir kartu kurti tvarią organizaciją. Džiaugiamės galėdami pasidalyti dirbtuvių metodu su viso pasaulio teatrais, kurie siekia tvarių pokyčių savo pastatuose, spektakliuose ir organizacijose.“

Projektų vadovai Caroline Barneaud ir Tristan Pannatier iš Théâtre Vidy-Lausanne ir Darious Ghavami iš Lozanos universiteto Tvarumo kompetencijų centro: „STAGES dirbtuvės kviečia mus mąstyti apie tvarumą, sprendžiant dvigubą klausimą ir svarstant dvigubą lygmenį: kaip mūsų veikla gali prisidėti prie žmonių gerovės ir kartu nepakenkti planetai? Kaip galime tai daryti ir vietos, ir pasaulio mastu?  STAGES „Doughnut dirbtuvės“, susijusios su meniniu projektu „Tvarus teatras?“, buvo puiki proga visai Théâtre Vidy-Lausanne komandai susiburti prie šių klausimų ir paskatinti kiekvieno vaizduotę, nestandartinį mąstymą ir veiksmus.“

„Lietuvos nacionaliniame dramos teatre dar pavasarį prasidėjo savianalizė, visų skyrių atstovai buvo pakviesti į susitikimus su tyrimo vykdytojais, tvarumo konsultantais iš įmonės „Reformula“. Šiuo metu vyksta surinktų duomenų, pasisakymų, veiklų analizė, o tyrimo išvados, kaip patobulinti LNDT veiklą, siekiant didesnio tvarumo, teatrui bus pateikti spalio pabaigoje“, – sako LNDT vadybininkas Vidas Bizunevičius.

Be to, gruodžio mėnesį LNDT planuoja visus pakviesti į mokslininkų ir menininkų forumą tvarumo temomis, žiūrovams taip pat bus pristatyta meno ir mokslo rezidenciją laimėjusio Pauliaus Markevičiaus instaliacija. O 2024 m. sausio 26 d. įvyks pagal STAGES gaires kuriamo spektaklio pagal Mirandos Rose Hall kūrinį „Pjesė gyvenantiems išnykimo laikais“ premjera, kurią stato režisierius Antanas Obcarskas.

Ambicingas eksperimentas

STAGES (Sustainable Theatre Alliance for a Green Environmental Shift) – tai ambicingas teatro eksperimentas, kuriuo siekiama ištirti, kaip kultūros sektorius sąveikauja su tvarumo sąvoka. Projektas remiamas Europos Sąjungos lėšomis.

Keturiolika įtakingų teatro organizacijų, tarp kurių yra vienas iš pirmaujančių Europos teatrų tinklų, teatro partneris iš Azijos ir partneriai iš akademinės bendruomenės, kartu su režisiere Katie Mitchell ir choreografu Jérôme'u Belu – dviem menininkais, kurie garsėja tuo, kad į savo darbus įtraukia tvarumo principus – išbandė radikalius atsakymus į didžiausius klimato krizės keliamus iššūkius.