2016–2017 sezonas

Maratonas 77

Bėgate? Nuo skausmo, nuo negandų, nuo nemalonios informacijos, bėgte nuo pabėgėlių, nuo siaubo pasakų, nuo atominių elektrinių ir mitų, nuo smurtinių mirčių ir jų priežasčių, nuo mirštančiųjų: žmonių, kaimų, idėjų – bėgte! Nėra siužeto: tik bėgimas. Tik bėgsmas. Tad bėgsime ir teatre: šuoliais per premjerų maratoną. Tik priešinga kryptimi: ne nuo, o prie. Šiemetinio LNDT maratono tikslas – žadinti iš bėgimo sapne. Atmerkusieji akis matys – mūsų laivas yra toks. Ir klausimas: o ką mes su visu tuo galime padaryti?

Atsakymų neturime, nežinome jų ir neapsimetame žiną. Mes tik kuriame terpę rastis klausimams ir burtis atsakymams. Sudarome sąlygas maratonui į save. Vienas paskui kitą bėgantys spektakliai kelia klausimus, į kuriuos, tikime, atsakymus randa žiūrovai. Siekiame sumažinti, jei ne apskritai eliminuoti, baimę – kalbėti. Spektaklių terapija – leisti jiems išsikalbėti žiūrovams. Sukurti naujojo intymumo erdvę. Ir gal, visuomenės veidrodžiui sveikstant, sveiks ir jo atspindys?

Siekiame statyti spektaklius ir statyti teatrą, kuriame bus vietos ir teatriniams dažams, ir teptukams, ir eksperimentams, ir klasikai, ir dramoms, ir dramaturgams, ir dokumentikai, ir dokumentams. Lietuviškieji terminai dar tik atsiranda, o scenoje – jau neterminuotas veiksmas. Mums svarbu kurti sąlygas atsirasti. Suteikti galimybę kvėpuoti meistrams ir pameistriams. Suteikti galimybę kurti klaidą, iš kurios mokomasi. Sukurti sąlygas gimti: interaktyviems turams ir performansams, taikomojo teatro tyrimams ir edukacijai, dramaturgų kūrybinėms dirbtuvėms, seminarams ir menininkų rezidencijoms, pjesių skaitymams ir vasaros teatro mokykloms, socialiai pažeidžiamų visuomenės sluoksnių integracijai ir pokalbiams – nutolusiems nuo teatro ir prie teatro grąžinantiems.

 

LNDT generalinis direktorius
Martynas Budraitis

 

 

TRENIRUOK IR SIELĄ kampanijos aprašymas

Sielos organų iliustracijos ir aprašymai

Sielos treniruočių tvarkaraštis