2021-2022 sezonas

Teatras grįžta namo

82-asis Lietuvos nacionalinio dramos teatro sezonas

 

Savo dienoraštyje vienas žinomiausių XX a. Lietuvos menininkų Jonas Mekas (1922–2019) įrašė: „Šiandieną klausia manęs: „Kas gero?“ Sakau: ,,Ko gero nori?” – „O, žinai, ko visi norim: namo.“ Aštuoniasdešimt antrąjį sezoną Lietuvos nacionalinis dramos teatras pradeda palaipsniui grįždamas namo, į atsinaujinančias savo erdves. LNDT meno vadovas Oskaras Koršunovas įsitikinęs: „Teatras turi būti kūrybiškas, įvairus ir kokybiškas. Už tą kokybę aš ir esu atsakingas. Žinau, kas yra atsakomybė – tai reiškia – daryti viską, kad režisierių darbai mūsų teatre būtų jų geriausi darbai“.

Simboliška, kad naujasis LNDT sezonas prasidės Naujojoje salėje, kuri papildys iki šiol buvusias teatro vaidybos aikšteles. Šioje 350 žiūrovų skirtoje salėje rugsėjo 9 dieną įvyks spektaklio „Soliaris 4“ premjera. Spektaklį pagal pasaulinio garso mokslinės fantastikos rašytojo Stanisławo Lemo (1921–2006) romaną kuria visoje Europoje garsus Lenkijos režisierius Grzegorzas Jarzyna. „Kaip mes susikalbėsime su kitomis civilizacijomis, jei negalime susikalbėti tarpusavyje? Negalime netgi suprasti patys savęs, savo sąmonės, paslapčių, kurios slypi ne kosmose, o pačiuose mumyse. Tas nepažinumas mane labiausiai domina, tai yra tas vandenynas, kuriame glūdi mūsų praeities, mūsų patirties bagažas, mūsų traumos, sapnai, taip pat ir mūsų protėvių patirtis, kuri įrašyta mūsų organizmo ląstelėse“, – taip pagrindines spektaklio temas apibūdina režisierius.

Vienas iš LNDT meno vadovo Oskaro Koršunovo tikslų – kad būtų statomi geri spektakliai, kad repertuare neliktų spektaklių-lavonų. „Lietuvoje yra ryški jaunoji režisierių karta. Šį sezoną teatras padės įgyvendinti jų sumanymus. Ši „y“ karta atėjo su savo pasaulėžiūra, savo teatro samprata. Žinoma, mes turime galvoti ir apie dar jaunesnius – debiutuojančius menininkus“, – tvirtina Oskaras Koršunovas. „Mano kaip meno vadovo pagrindinė užduotis – kūrybiškai aktyvuoti teatro trupę. Svarbu sukurti tokį teatrą, kuriame norėtų dirbti geriausi Lietuvos ir užsienio režisieriai. Mūsų ambicija – padaryti šį teatrą matomu Europoje. Būdami labai įdomioje geopolitinėje padėtyje, tarp Rytų ir Vakarų, mes į tai atsižvelgsime ir bendradarbiausime su savo kaimynais.“

Tad naujojo LNDT sezono afišoje bus ir patyrusių, ir debiutuojančių režisierių pavardžių. Spalio mėnesį Naujojoje salėje įvyks visame pasaulyje puikiai žinomo Belgijos menininko, dramaturgo, režisieriaus, choreografo ir dizainerio Jano Fabre spektaklio „Nakties rašytojas“ premjera. Tai monospektaklis, kuriame vaidina Martynas Nedzinskas.

Pristatydamas šio sezono pagrindines temas, meno vadovas Oskaras Koršunovas išskyrė futuristinę liniją:

„Dabar mes kaip niekada susirūpinę ateitimi. Ateitis mums rūpi ne tik dėl Covid-19, bet ir dėl visuomenėje, pasaulyje įvykusių esminių pokyčių. Mes tai suprantame. Panašiai kaip Antono Čechovo laikais, dabar vyksta tektoniniai lūžiai, modernybė susiduria su tradicija. Čechovas savo kūriniuose nuolat kalbėjo, kas bus po šimto metų, kas bus po kelių šimtų metų, o kam mes reikalingi ateičiai ir kokia ta mūsų ateitis? Kas laukia mūsų vaikų ir anūkų? Todėl mūsų sezonas yra neišvengiamai futuristinis“, – sako meno vadovas.

Lapkričio mėnesį Naujojoje salėje bus parodyta Mariaus Ivaškevičiaus dramos „Miegantys“ premjera. „Žiūrovų laukia ne mažesnis netikėtumas, nei stebint „Išvarymą“. Tam tikra prasme „Miegantys“ – dar labiau intriguojantis spektaklis. 2016 metais parašytas kūrinys tapo pranašyste. Kaip ir kitose pjesėse, o šioje ypač, Mariui Ivaškevičius pasisekė būti labai originaliam. Viena vertus, jis remiasi geromis dramaturgijos tendencijomis, kita vertus, jos dramaturgui tampa tramplinu kalbėti apie labai rimtas temas. Pjesė tapo aktuali pandemijos kontekste, bet tai – laikinas dalykas. Esminė tema, esminė problema – tas naujasis pasaulis, su kuriuo mes susidursime, kuris mums yra nepažinus ir kuris mus pavers visai kitokiais žmonėmis. Pjesėje „Miegantys“ ši problema išlieka, ir tai – įdomiausia“, – jau visai priartėjus prie repeticijų pabaigos mintimis dalinasi režisierius.

2022 metų LNDT premjerų maratonas prasidės sausio mėnesį – režisierė Eglė Švedkauskaitė, vis labiau pastebima Lietuvos šiuolaikinio teatro kontekste, nusprendė statyti šiuolaikinio estų dramaturgo Martino Alguso pjesę „Sieros magnolijos“, kurios skaitymas sulaukė teatro profesionalų susidomėjimo šiuolaikinės dramaturgijos festivalyje „Versmė“ 2020 metais.

Šiuo metu įpusėjo LNDT Mažosios salės darbai. Joje tilps apie šimtą žiūrovų, jos atidarymas planuojamas 2022 pavasarį. Šią salę, pirmiausiai skirtą jauniesiems režisieriams, atidarys Lietuvos muzikos ir teatro akademijos režisūros specialybės absolventė, Oskaro Koršunovo mokinė Laura Kutkaitė. Ji kurs spektaklį pagal Izraelio režisieriaus, rašytojo, poeto ir dramaturgo Hanocho Levino (1943–1999) dramą „Krumas“, statytą daugelyje pasaulio teatrų.

Naujojoje salėje premjerą ruošia ir „Auksinių scenos kryžių“ nominanto ir laureato tandemas – Antanas Obcarskas ir Laurynas Adomaitis. Jie kuria sportinę-mistinę kelionių dramą „Boksas“ apie dviejų kartų bokso kovotojus (koprodukcija su teatru „Utopia“).

82-ojo sezono atidarymui LNDT išleido pirmąjį žurnalo „Teatro mūzos“ numerį (sudarytojos Daiva Šabasevičienė ir Aušra Pociūtė, dailininkė – Lina Bastienė), kuriame žiūrovai ras daug intriguojančios medžiagos apie teatro rekonstrukciją ir veiklą karantino laikotarpiu, LNDT simboliu tapusią skulptoriaus Stanislovo Kuzmos sukurtą skulptūrinę grupę „Mūzų šventė“, kurios atidengimas po tris metus trukusios restauracijos paženklino ir paties teatro sugrįžimą namo. Žurnale skelbiami pokalbiai su archeologu Olegu Fediajevu, paveldosaugos ekspertu Vitu Karčiausku, architekte Guste Kančaite, restauratoriais Janina Lukšėniene, Rimvydu Derkinčiu, Vidmantu Valungevičiumi ir Arvydu Paulioniu, statybos projekto vadovu Konstantinu Stechu, buvusiu ilgamečiu teatro vadovu Pranu Treiniu, LNDT generaliniu direktoriumi Martynu Budraičiu ir jo pavaduotojomis Aušra Pliaugiene ir Ieva Skardžinskaite, techniniu vadovu Gediminu Ušacku. Apie kūrybinius LNDT planus žurnale mintimis dalinasi LNDT meno vadovas Oskaras Koršunovas, dramaturgas Marius Ivaškevičius, pirmuosius naujojo sezono spektaklius pristato režisieriai Grzegorzas Jarzyna („Soliaris 4“) ir Oskaras Koršunovas („Miegantys“).

 

LNDT teatrologė

Daiva Šabasevičienė